Wat is TA?
> Transactionele Analyse in het kort
Grondlegger TA
Transactionele Analyse is ontwikkeld door Eric Berne (1910-1970), een Amerikaanse psycholoog. De internationale overkoepelende TA-organisatie (itaaworld.org) zegt over de TA: “Berne’s theorie bestaat uit sleutelconcepten om cliënten, studenten en systemen te helpen bij het analyseren en veranderen van interactiepatronen, die belemmeren bij het behalen van levensdoelen.”
TA werkvelden
TA werd door Eric Berne in zijn hoedanigheid als psychiater ontwikkeld. Later besefte men dat de concepten uit TA net zo goed toepasbaar zijn in Educatie, Counseling, Coaching en Organisaties. Inmiddels zijn er vele organisatie-specifieke concepten ontwikkeld op basis van Berne’s originele gedachten.
Zo is er bijvoorbeeld het concept van ‘Organisatiescript’. Apple bijvoorbeeld werd opgericht door Steve Jobs. Ondanks dat Jobs al jaren geleden overleed, zie je in vrijwel alle uitingen, ontwikkelingen en resultaten van Apple nog steeds de geest van Jobs terug. Zijn ‘script’ vind je terug in de organisatie; in de manier waarop men omgaat met middelen, werk, personen en geld. Het organisatiescript analyseren geeft een goede basis om de juiste interventie te vinden die de organisatie helpt om verder te ontwikkelen.
TA als filosofie
De 3 basisuitgangspunten van Transactionele Analyse zijn:
- Ik ben OK, jij bent OK en wij zijn OK
- Iedereen kan denken
- Veranderen is mogelijk
Deze uitgangspunten maakt TA een positieve, krachtige filosofie die ondersteund wordt met heldere concepten. Leven volgens deze uitgangspunten is niet zo makkelijk als het klinkt. Het vergt oefening, inzicht en veel werken met de bijbehorende concepten!
TA: krachtige concepten
Eric Berne ontwikkelde TA als een reactie op de Freudiaanse manier van werken in de psychiatrie: leg de cliënt op een sofa, laat hem of haar vertellen en verstrek dan de aanwijzingen om te kunnen genezen. Berne was ervan overtuigd dat mensen zelf in staat zijn tot ontwikkeling. Zij hebben inzicht nodig in de bron van de beperkingen die ze ervaren en praktische middelen om te kunnen veranderen. Het resultaat van de inzet van TA is een praktisch concept dat gaat over de kern van de zaak.
Voor personen kan Transactionele Analyse antwoord geven op vragen zoals:
- Waarom kom je voortdurend in dezelfde situatie terecht; thuis of op je werk?
- Hoe komt het dat je oud en niet meer effectief gedrag in de relatie met familie of je collega’s zo lastig kunt wijzigen?
- Hoe komt het toch dat je persoonlijke en professionele ontwikkeling telkens weer spaak loopt?
- Wat maakt dat ik elke keer weer oude patronen herhaal?
Binnen teams en organisaties kan TA antwoord geven op vragen zoals:
- Hoe herken je disfunctioneel gedrag?
- Op welke wijze bevorder je de professionaliteit binnen een team?
- Hoe kan ik de groei van mijzelf en van anderen stimuleren?
- Hoe kan ik de teamdynamiek begrijpen en er invloed op uitoefenen?
Onze trainers gebruiken TA=concepten in de trainingen en bij procesbegeleiding in organisaties. Zij reiken de theorie aan om er samen met jou aan te werken. Door zelf te ‘doen’ begrijp je snel wat het concept voor jou betekent en hoe je dat kunt toepassen. Het zorgt voor een pro-actieve werkhouding en werkwijze in trainingen en binnen teams.
Bij het TA Instituut kun je dus terecht voor ontwikkelingsvraagstukken van jou als individu, zowel in een persoonlijke als professionele context en van het team en de organisatie.
Binnen organisaties maken we naast de modellen en werkwijze vanuit de TA ook gebruik van praktische modellen uit de Grouprelations theorie, NLP en Systemisch Werk.
Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Dennis Vrooland: 06-23510555